woensdag 18 februari 2009

(Ding 12)

Voetbal

Mijn favoriete sport is voetbal. Hoewel ik al op 19-jarige leeftijd ben gestopt met dit spelletje, omdat er een ander spelletje was dat ook leuk leek, heb nog steeds een beetje spijt van deze beslissing. Al 26 jaar geen bal meer geraakt hebbende, zou ik op commando het monster honderd keer hoog kunnen houden (jongleren). Aanvankelijk was Johan Cruyff mijn idool. Later werd dat Abe Lenstra. Tegenwoordig stel ik het zonder idool.

Voetbaltraining (Gedicht van P. Kouwes)

noemen
we dat
polyvalent
de diagonaal
lopen
op het
middenveld
ga je
maar
omkleden

zondag 15 februari 2009

(Ding 11)

Sinds ik ' op de vingers ben getikt' door onze onvolprezen cursusleiders W. en W. krijgen mijn postings de titel 'ding' mee, het meest betekenisloze woord in de nederlandse taal, dat niettemin in het prisma woordenboekje omschreven wordt als: zaak, voorwerp, kind, meisje en geslachtsorgaan.
De verschillende wiki's die als ontdekoefening werden aangeboden vind ik niet zo interessant. De wiki van biliotheek Deventer over literatuur is wel aardig, maar hier zie ik geen links naar de literom, literatuurplein, sites met boekenrecensies, nieuw aanbod enz.
Bij wikipedia viel het me op dat in de geschiedenis niet erg duidelijk is wie een artikel heeft bewerkt. Je komt veel schuilnamen en afkortingen tegen. Bij de zgn. ontdekoefeningen komt weinig naar voren over de redactie van wikipedia. Daar had ik wel wat meer over willen weten. Zwakke punten van wikipedia zijn betrouwbaarheid en vandalisme.
Een artikel over Ton Sijbrands heb ik even getest op haar betrouwbaarheid. Alles wat er in staat is waar. Niet zo moeilijk want het is feitelijke informatie. Hoe anders is dit met een persoonlijk gekleurd verhaal over bijvoorbeeld Hamas, Geert Wilders of de ontkenning van de Holocaust.
Om positief te eindigen, eindelijk een oefening die binnen het uur klaar is.

donderdag 12 februari 2009

(Ding10)

Op Delicious heb ik via de account van 23 dingen een aantal bookmarks geplaatst. In mijn favorieten staan veel sites die ik niet meer bezoek. Vaak heb ik een bepaalde tijd belangstelling voor één persoon, waarvan ik dan alles wil weten. Dit zijn meestal mensen die opvallend gedrag vertonen, leven aan de 'rand van de maatschappij' of net de pijp zijn uitgegaan. De interesse ebt na een tijdje weer weg en dan zoek ik weer iets anders. Om enkele voorbeelden te noemen: Herman Brood, Abe Lenstra, Gerard Reve, Ede Staal en Ischa Meijer. Van en over Ischa Meijer hebben we verschillende boeken in de bibliotheek, zoals: Brief aan mijn moeder, I.M. van Connie Palmen, de serie De dikke man en de documentaire 'Hoe was ik'. Het blijft natuurlijk een kleine schreeuwlelijk, maar wel een interessante schreeuwlelijk. Ik zie nu dat van bovengenoemd rijtje niemand meer in leven is. Voor de meeste hobby's bestaat wel een startpagina met interessante sites, die je dan weer aan je bookmarks kunt toevoegen.

zondag 8 februari 2009

(Ding 9)

Als ik NRC-next op mijn netvibes pagina open zie ik één oogopslag dat Pechstein zich terugtrekt op het WK. Belangrijker nieuws dan het afvuren van een raket door de Palestijnen op Israël, dat als tweede wordt genoemd. De voordelen van netvibes zie ik wel. Je start de computer op en bent op de hoogte. Alles valt en staat met de inrichting van deze pagina, haal vooral niet teveel informatie binnen. De kloof tussen privé- en bibliotheek gebruik is er wel..
Het maken van een weblog is een aangenaam tijdverdrijf. Je kunt je wel afvragen wat is mijn publiek, wat wil ik ermee bereiken, heb ik iets te vertellen en hoe kan ik het interessant maken voor het bibliotheekwezen. Gespecialiseerde logboeken, waarbij steeds één bepaalt facet van het bibliotheekwezen wordt besproken is misschien een idee. Bijvoorbeeld een logboek over lezingen, informatiebijeenkomsten en cursussen, die worden georganiseerd. Maar wel weer de vraag: wie leest dit. We hebben al de website, digitale nieuwsbrief, folders, flyers, persberichten, affiches etc.
De verschillende fotoprogramma’s bieden vele mogelijkheden, al is het soms tijdrovend. Op affiches voor lezingen zou de spreker standaard fotomateriaal moeten aanleveren.
Het woord lezingen is al een paar keer gevallen. Daarom een gedicht van P. Kouwes:

Na de lezing

wat u over
die
reiger
zei
met die
motorbril op
dat
herkende ik
zo

zondag 1 februari 2009

Fruitshow (Ding 8)

Ongeveer een jaar geleden hebben we in de bibliotheek een fruitshow gehad. Deze werd georganiseerd door de Stichting Fruit Yn Fryslân. In het leescafé stonden ongeveer 70soorten appels uitgestald. Naast appels en peren kon men voor twee euro een fles vers geperste appelsap kopen. Daarnaast had men de mogelijkheid om appels van eigen boom te laten determineren. De man achter de tafel beweerde zelfs dat appels gezond zijn.